fbpx

Μετέωρα – Καλαμπάκα – Τρίκαλα

Μετέωρα-Καλαμπάκα-Τρίκαλα τοποθετούνται στην Κεντρική Ελλάδα.

meteora-kalabaka-trikala

ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ & ΚΥΡΙΑΚΗ!
ΜΕΤΕΩΡΑ, ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ & ΤΡΙΚΑΛΑ

Ταξιδέψτε μαζί μας αυθημερόν κάθε Σάββατο & Κυριακή!

Το Gassi Tour διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στα Μετέωρα, την Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα.

Ακολουθήστε μας για μια ευχάριστη εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!!

Μια μοναδική εκδρομή με την άνεση που προσφέρουν τα VIP λεωφορεία μας, που θα σας γεμίσει αναμνήσεις!

ΤΙΜΗ
15€

ΜΕΤΕΩΡΑ

Στην κεντρική Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα εκεί που τελειώνει η Θεσσαλική πεδιάδα, ανάμεσα στα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων υψώνονται τεράστιοι βράχοι από ψαμμίτη που δημιουργούν ένα θέαμα μοναδικό ίσως στον κόσμο. Στους βράχους των Μετεώρων έβρισκαν καταφύγιο αρκετοί ερημίτες και αναχωρητές αναζητώντας ψυχική ηρεμία, γαλήνη και επιδίωκαν μέσα από την προσευχή την χριστιανική τελειότητα. Στην εικόνα των ιερών αυτών βράχων ο επισκέπτης μένει άναυδος από την μεγαλοπρέπεια του γιγάντιου αυτού τοπίου. Το θαύμα της φύσης που έχει δημιουργηθεί σε αυτό το μέρος αποτελεί ένα μοναδικό τοπίο σε γεωλογικό επίπεδο και θεωρείται ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας, καθώς έχουν χαρακτηριστεί ως το δεύτερο Άγιο Όρος της μοναστικής παράδοσης.

Αναλυτικότερα, ο μοναχισμός ξεκίνησε στα Μετέωρα από τις αρχές του 11ου αιώνα από ασκητές που εγκατέλειψαν το Άγιο Όρος και μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλία για να ασκητέψουν στις σπηλιές που δημιουργήθηκαν από τους βράχους. Ο όσιος Αθανάσιος Μετεωρίτης τον 14ο αιώνα οργάνωσε την πρώτη κοινοβιακή κοινότητα, καθώς ίδρυσε την μονή του Μεγάλου Μετεώρου, όπου ακολούθησαν και άλλοι μοναχοί ιδρύοντας 20 μονές στο σύνολο. Σήμερα, λειτουργούν μόνο έξι μοναστήρια από το 1988, καθώς τα υπόλοιπα είναι ακατοίκητα και ερημωμένα. Οι ασκητές συνήθως ήταν απομονωμένοι σε μικρά παρεκκλήσια για τα προσευχάδια, ή αλλιώς την προσευχή τους, όχι μόνο για την δική τους σωτηρία αλλά και όλων των ανθρώπων. Η καθημερινότητά τους ήταν κυρίως απλή και η εργασία τους επίπονη για την επιβίωσή τους.

Η εικονογράφηση του εσωτερικού των ναών διακοσμείται από τοιχογραφίας της Παναγίας της Θρηνωδούσας, του Εσταυρωμένου, της Γέννησης του Χριστού, τα Μαρτύρια των Αγίων. Μέσω αυτών αποδεικνύεται η ζωή και η φυσικότητα των θεμάτων που είναι κυρίως εμπνευσμένα από τον χριστιανικό και τον αγιολογικό βίο.

Τα Μετέωρα πλέον έχουν χαρακτηριστεί ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από τον ΟΗΕ.

Οι ιερές μονές της μεταμορφώσεως του Σωτήρος, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά και του Βαρλαάμ είναι αντρικές, ενώ η Ιερά Μονή Ρουσάνου και Αγίου Στεφάνου για γυναίκες. Συγκεκριμένα, στην ιερά μονή Αγίου Στεφάνου φυλάσσεται η Θαυματουργός Κάρα του Άγιου Χαράλαμπου και στην Μονή Βαρλαάμ σώζεται το Ευαγγέλιο του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κων/νο Πορφυρογέννητο. Σώζονται θησαυροί, κειμήλια και έργα μικροτεχνίας. Από την ιστορική οπτική μπορεί κανείς να δει χειρόγραφους κώδικες, πολύτιμες σειρές βυζαντινών και μεταβυζαντινών εγγραφών που σώζονται στα αρχειοφυλάκια των μοναστηριών.

Τα Μετέωρα είναι ευρέως γνωστά για την φυσική ομορφιά που σου παρέχει το τοπίο. Δίπλα στα Μετέωρα μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Καστράκι, αλλά και να εξερευνήσει τα μονοπάτια που κινούνται ανάμεσα στους βράχους των Μετεώρων. Το Καστράκι είναι ένας παραδοσιακός οικισμός 2χλμ έξω από την Καλαμπάκα που αποτελεί ένα γραφικό χωριουδάκι με σοκάκια που έχουν θέα τους βράχους των Μετεώρων. Στην κεντρική πλατεία του χωριού μπορείτε να επισκεφτείτε της εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με τους τρεις τρούλους, του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αθανασίου.

Για να γνωρίσει κανείς το σύμπλεγμα των βράχων μπορεί κανείς να δει μια ποικιλλία δραστηριοτήτων μέσα από τις οποίες μπορεί να γνωρίσει κανείς την περιοχή. Πεζοπορία, hiking tour, biking tour, αναρρίχηση στους βράχους είναι μόνο μερικές από αυτές που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει.

Ημερήσιες Εκδρομές

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Η Καλαμπάκα βρίσκεται στον Νομό Τρικάλων με πρωτεύουσα τον Δήμο Μετεώρων. Τοποθετείται στο βορειοδυτικό μέρος του Θεσσαλικού κάμπου και είναι χτισμένη δίπλα στα Μετέωρα όπου περνάει από την όχθη του Πηνειού ποταμού. Στην πόλη υπάρχουν πολλοί μικροί ναοί και εξωκλήσια της μεταβυζαντινής περιόδου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν μνημεία και τοποθεσίες του Ασπροποτάμου, των Χασίων, του Κόζιακα και των Μετεώρων. Στην αρχαιότητα η πόλη ονομαζόταν Αιγίνιον, που εντοπίζεται στα Ελληνιστικά και Ρωμαϊκά χρόνια λόγω της θέσης της.

Ανακαλύφθηκε το 1995 ένας αρχαίος τάφος που χρονολογείται περίπου στο 2.000 π.Χ.. Στην εκκλησία της πόλης, Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, υπάρχει μια ελληνική επιγραφή στον τοίχο που επιβεβαιώνει το πέρασμα του αρχαιοελληνικού οικισμού με το όνομα Αιγίνιον.

Μπορεί κάποιος να επισκεφτεί κέντρα πολιτισμού και γραμμάτων, πιο συγκεκριμένα υπάρχει το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, η βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας, ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς και το Μουσείο φυσικής ιστορίας και μανιταριών.

ΤΡΙΚΑΛΑ

Τα Τρίκαλα βρίσκονται στην δυτική Θεσσαλία και διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο που αποτελεί τον παραπόταμο του Πηνειού. Βρίσκεται κοντά στα Μετέωρα Καλαμπάκας και της Πίνδου, κοντά σε γνωστούς προορισμούς όπως Ελάτη, Περτούλι, Πύλη, Νεραϊδοχώρι. Η πόλη των Τρικάλων είναι γενέτειρα του Βασίλη Τσιτσάνη και του Δημήτρη Μητροπάνου και ιδιαίτερα φημισμένη για το γνωστό Μύλο των Ξωτικών.

Άξιο αναφοράς είναι ότι τα Τρίκαλα είναι η πιο έξυπνη πόλη όλης της Ελλάδος, καθώς έχει χαρακτηριστεί με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Έχει πάρει τον τίτλο της πρώτης ψηφιακής πόλης στην Ελλάδα παρέχοντας δωρεάν Ίντερνετ στους πολίτες, δυνατότητα συμμετοχής στα συμβούλια με online παρακολούθηση και τέλος παρέχει υπηρεσίες τηλεπρόνοιας.

Τα Τρίκαλα παρέχουν μεγάλη ποικιλία από αξιοθέατα για τους επισκέπτες της. Το ασκληπιείο της αρχαίας Τρίκκης είναι το αρχαιότερο και πιο σημαντικό της Ελλάδας. Στην περιοχή αυτή έχουν ανακαλυφθεί ρωμαϊκά λουτρά και ψηφιδωτά. Επίσης, μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το Βυζαντινό Κάστρο της πόλης που φιλοξενεί πλέον το υπαίθριο θέατρο του δήμου και είναι προσβάσιμο. Κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό τον 6ο αιώνα μ.Χ. και έγινε αργότερα ανακατασκευή του κτηρίου από τους Οθωμανούς με την τοποθέτηση του γνωστού ρολογιού πάνω στον πύργο που διατηρείται ακόμα. Ένα μνημείο της πόλης που πλέον προστατεύεται από την UNESCO είναι το τζαμί του Οσμάν Σαχ, ή αλλιώς Κουρσούμ Τζαμί.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επισκεφτεί την πλούσια πολιτιστική πλευρά της πόλης που απαρτίζεται από το Μουσείο του Τσιτσάνη, το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο, το Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο, το Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού και το Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως.

Κοντά στην πόλη των Τρικάλων υπάρχει μια κωμόπολη, η Πύλη Τρικάλων, όπου είναι χτισμένος ο δεύτερος αρχαιότερος ναός της Ελλάδος, η Πόρτα Παναγιά.

Τα Τρίκαλα είναι γνωστά για την αγροτική τους συνεισφορά και για τα προϊόντα τους. Μπορεί κανείς να βρει τα χωριάτικα λουκάνικα Τρικάλων, γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής, χαλβά, κηπευτικά και φρούτα του τόπου, καθώς δε θα μπορούσε να αντισταθεί στα διάφορα είδη κρασιών και στο τσίπουρο.

Στο ταξιδιωτικό γραφείο Θεσσαλονίκη Gassi Tour σας παρέχουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας. Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε απορία σας.

ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Βουκουρέστι

Πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών!

159 Book Now

Σόφια – Φιλιππούπολη

Ένας ήρεμος συνδυασμός προορισμών!

125 Book Now

Κωνσταντινούπολη

Μια πόλη που συνδυάζει μαγεία, κουλτούρα και ρομαντισμό.

135 Book Now